FAQs - Pijn

Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

Bron: Wikipedia

Pijn is een natuurlijk beschermmechanisme. Het is een noodzakelijk waarschuwingssignaal dat ons erop attent maakt dat er ergens iets niet goed gaat en dat ons er voor behoedt om risico's te lopen. Als pijn langer aanhoudt als we zouden mogen verwachten, spreken we van chronische pijn.
Bron: Altijd pijn:wat is hier aan te doen? Prof. dr. W.A. Zuurmond

pijn

De aanwezigheid van pijn bij dieren en ook bij mensen, kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar ze kan worden afgeleid uit fysische en gedragsmatige reacties. Specialisten stellen nu dat alle gewervelden pijn kunnen voelen en dat zekere ongewervelden, zoals octopussen en schaaldieren, dat waarschijnlijk ook doen. Voor andere dieren en ook voor planten is het al of niet aantonen van pijn onmogelijk voor de huidige stand van de wetenschappen.

Bron: Wikipedia

Puur voor de pijnklachten gebruik ik onderstaande medicatie:

Oxynorm

Ketanest-S (dmv iontoforese toediening)

Fentanylpleisters (Durogesic)

Helaas gebruik ik ongeveer de dubbele dosering van alle medicijnen dan normaal beschreven in de bijsluiters. Helaas is dat ook te merken aan de bijwerkingen. Dit is het allerzwaarste wat voor te schrijven is op het gebied van pijnbestrijding.