Diorama bouwverslag

Als eerste heb ik wat research gedaan, welke voertuigen, welke poppetjes, waar gaat het zich afspelen, enz. Bij de research heb ik alle foto's bewaart die mij nog van pas konden komen. 
Natuurlijk maakte ook de vele internetsite's, over het bouwen van diorama's, deel uit van mijn research. (bijv. www.armorama.com)

Opbouw 6Hierna hebben we de modellen en de benodigde middelen aangeschaft, en hebben de modellen gebouwd. De pas verworven kennis van internet hebben we hierbij meteen gebruikt, vooral met het verven. Het resultaat was fantastisch, zwarte onderlaag, spuiten met verschillende kleuren en vooral het drybrushen zorgde voor zeer realistische modellen. Het belangrijkste van dit proces was proberen, proberen en nog eens proberen! Kwam iets niet mooi uit, geen probleem, gewoon weer een nieuwe basislaag of brushen met de basiskleuren.

Nadat alle modellen klaar waren zijn we op zoek gegaan naar een materiaal wat ongeveer dezelfde eigenschappen heeft als tempex maar nauwkeuriger te verwerken is. Onze oplossing was: dakisolatieplaten. Heel gemakkelijk en nauwkeurig te verwerken, zonder al te veel rotzooi, en houtlijm hecht hierop perfect. (wel uitkijken met het afval en stof, er zit houtvezel in verwerkt, dus veel jeuk) Daarna Opbouw 1hebben we de isolatieplaten op een MDF ondergrond gelijmd, hebben ongeveer de contouren afgetekend waar de diverse onderdelen moesten komen. We hebben extra materiaal opgeplakt om de hoogte te verkrijgen. Toen hebben we de plaat bewerkt: bomkraters uitgesneden, riviertje uitgesneden, loopgraven en de plaats van de bunkers uitgesneden en de omhooglopende weg gevormd. Hierna hebben we de kapotgeschoten huizen erop gemonteerd. Ook hebben we meteen de door mij zelf gemaakte muren er op gelijmd (met houtlijm en cocktailprikkers). De muren zijn gemaakt van hobbyplaat (dun tempex met kartonnen lagen aan beide zijden), waartegen ik steentjes heb gelijmd. De structuur op de muren komt van het schuur- en vijlstof van de steentjes vermengt met houtlijm. 

Toen was het riviertje aan de beurt. Eerst hebben we het uitgesneden isolatiemateriaal bedekt met een dun laagje gips. Na het drogen hebben we eerst een donkere laag verf aangebracht en daarna met verschillende andere kleuren hierover gedrybrushed. We hebben de brug geplaatst (een gipsen brug) en eventuele gaten afgewerkt met fimoklei. We hebben de voor en achterzijde van het riviertje dichtgezet met een stukje kunststof plaatmateriaal en hebben er giethars in gegoten (pas op met giethars, dit vreet in op sommige kunststoffen, zoals dakisolatieplaten. door schade en schande wijzer geworden).

De plaatsen op het diorama waar geverfd moest worden heb ik eerst voorzien van een dun laagje gips (zoals de grijzige rotspartijen). Mijn vrouw is begonnen met de bestrating, kant en klaar bestelde steentjes. Deze heeft ze één voor één gelijmd op de ondergrond. Het voegen van de steentjes is gedaan met fijn zilverzand vermengd met  houtlijm. De verweerde stukken op de weg zij gemaakt door zwarte aarde te vermengen met water en houtlijm en dit in kleine mate aanbrengen en dan met de vinger uitwrijven.

Ik ben begonnen met het plaatsen van de bunkers en het maken van de zandzakken. De bunkers zijn door mijn vrouw gemaakt van hobbyplaat, voorzien van een laagje gips en daarna geverfd. De zandzakken zijn gemaakt met milliput.

Ondertussen heb ik telegraafpalen gemaakt van balsahout en afvalstukken van de modellen. Ik heb de palen gemaakt naar voorbeelden vanaf internet. Mijn vrouw heeft toen met fijne gemalen schelpen de oprijlaan gemaakt van het vakwerkhuis. De oprijlaan van het andere huis is gemaakt van zilverzand, vermengd met zwarte aarde, houtlijm en water.Opbouw 7a

Opbouw 5Toen was het puin bij beide huizen aan de beurt. We hebben het hard geworden gips van vorige stappen gebroken in kleine brokken om als puin te gebruiken. We hebben wat dikker aangemaakt gips aangebracht, hierin meteen de gipsbrokken en wat houtjes geduwd en over de rest kattenbakgrit gestrooid en een beetje aangedrukt. Toen de gips gedroogd was hebben we alle losse stukjes verwijdert en hebben er stenen, ijzerdraad en stukjes hout er op gelijmd. We hebben toen de hele puinmassa met de airbrush gespoten met een vale grijskleur. Toen hebben we, met wat fellere kleuren, wat accenten aangebracht op houtjes, steentjes en brokstukken.

Als laatste hebben we er met de airbrush nog een "stoflaag"aangebracht.  

Toen was de rest van de ondergrond aan de beurt. We hebben zwarte aarde vermengd met water en, ja alweer, houtlijm. Dit hebben we in een wat dikkere laag aangebracht op alle, nog kale, stukken. Het gras is een mengsel van modelgras en geknipte cocos-strengen. De pollen zijn van hetzelfde materiaal echter dan langer.

De struiken zijn gemaakt van takjes van een tijmplant met mos, waarop grondmateriaal is gelijmd. De bomen zijn kant en klaar gekocht. We hebben alleen over het saaie mos grondmateriaal gelijmd zodat het effect van de bladeren is bereikt. Het grondmateriaal bestaat uit gemalen oregano, basilicum, tijm en peterselie.

De kraters hebben we achteraf weer bekleedt met zwarte aarde gemengd met houtlijm en water met daarin nog wat puin. We hebben de camouflagenetten aangebracht op de bunkers. Deze zijn gemaakt van geverfde verbandgaasjes wat uit elkaar getrokken en voorzien van een laagje grond materiaal. Als laatste hebben we het gehele diorama voorzien van een "stoflaag" met de airbrush.

Toen konden we beginnen met het vastlijmen van de voertuigen en figuren op het diorama.
En voila ons eerste gezamenlijke project is af.........en wij zijn er heel tevreden mee.

Terug naar "Modelbouw"